Πώς να κάνετε αίτηση / Γενικές Πληροφορίες για Βίζες

Επισκόπηση

Γενικά, ένας αλλοδαπός πολίτης που επιθυμεί να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει πρώτα να αποκτήσει μια βίζα για τις ΗΠΑ, η οποία τοποθετείται εντός του διαβατηρίου του. Ορισμένοι διεθνείς ταξιδιώτες ενδέχεται να μπορούν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς βίζα, εάν πληρούν τις προϋποθέσεις για το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP) των ΗΠΑ. Το VWP (Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα) επιτρέπει σε ταξιδιώτες με έγκυρο ηλεκτρονικό διαβατήριο την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς βίζα για έως 90 ημέρες για εργασία ή διασκέδαση. Για όλες τις προϋποθέσεις του VWP επισκεφθείτε τη σελίδα https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/tourism-visit/visa-waiver-program.html. Όποιος ταξιδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες για λόγους άλλους από επαγγελματικούς ή αναψυχής απαιτείται να αποκτήσει βίζα.


Χρειάζομαι Βίζα για να ταξιδέψω στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Οι ταξιδιώτες που πληρούν τα κριτήρια για το πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να λάβουν άδεια να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιώντας το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Εξουσιοδότησης (ESTA) στη διεύθυνση https://esta.cbp.dhs.gov/esta. Οι ταξιδιώτες των οποίων οι αιτήσεις ESTA απορρίπτονται, αλλά επιθυμούν ακόμα να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να συμπληρώσουν μια αίτηση για Μη-Μεταναστευτική Βίζα σε αυτή την ιστοσελίδα.

Ορισμένοι ταξιδιώτες που είναι πολίτες μίας χώρας-εταίρου του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα μπορεί να εξακολουθούν να μην μπορούν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με αυτό το πρόγραμμα. Εάν έχετε ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Σουδάν, τη Συρία, τη Σομαλία ή την Υεμένη μετά τον Μάρτιο του 2011, δεν είστε επιλέξιμοι για να ταξιδέψετε με το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (Visa Waiver Program). Ομοίως, εάν έχετε διπλή υπηκοότητα από την Βόρια Κορέα, το Ιράν, το Ιράκ, το Σουδάν ή τη Συρία, επίσης δεν είστε επιλέξιμοι για να ταξιδέψετε με το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (Visa Waiver Program). Οι ταξιδιώτες αυτοί θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση για μη μεταναστευτική βίζα αρκετά πριν από την επιθυμητή ημερομηνία ταξιδιού για να αποφεύγονται περιττές καθυστερήσεις.

Οι ταξιδιώτες με άμεση μετακίνηση μπορούν να ζητήσουν την επίσπευση του ραντεβού για βίζα. Για να ζητήσετε ένα εσπευσμένο ραντεβού για βίζα, προγραμματίστε πρώτα ένα κανονικό ραντεβού για βίζα την πλησιέστερη διαθέσιμη ημερομηνία. Κατόπιν συνδεθείτε στον λογαριασμό σας, κάντε κλικ στο "Συνέχεια", επιλέξτε "Αίτηση Επίσπευσης" και ακολουθήστε τις οδηγίες. Στο αίτημά του ο ταξιδιώτης θα πρέπει να συμπεριλάβει την ημερομηνία και τον σκοπό του ταξιδιού, καθώς και ένα αντίγραφο κάποιου μηνύματος από την Υπηρεσία Τελωνίων και Συνοριοφυλακής των ΗΠΑ που έλαβε σχετικά με την κατάσταση του ESTA του/της και, αν είναι δυνατόν, γιατί απορρίφθηκε η αίτηση για ESTA.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους περιορισμούς μετακίνησης σύμφωνα με το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για ηλεκτρονικό διαβατήριο διατίθενται στη διεύθυνση https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/tourism-visit/visa-waiver-program.html.


Βήματα που απαιτούνται για να καταθέσετε αίτηση για Βίζα των ΗΠΑ

Εάν απαιτείται να καταθέσετε αίτηση για Βίζα προκειμένου να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες, η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  1. Καθορίστε τον τύπο Βίζας που απαιτείται για να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πληροφορίες για τους τύπους Βίζας μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνσηhttps://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/all-visa-categories.html.
  2. Συμπληρώστε το ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης για βίζα, το DS-160. Το DS-160 είναι το ηλεκτρονικό έντυπο της αμερικανικής κυβέρνησης και μπορεί να συμπληρωθεί μόνο στη διεύθυνση https://ceac.state.gov/CEAC. Κάθε αιτών πρέπει να συμπληρώσει αυτό το έντυπο πριν χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε υπηρεσία που παρέχεται σε αυτή την ιστοσελίδα.
  3. Επιστρέψτε σε αυτή την ιστοσελίδα και ολοκληρώστε τα ακόλουθα βήματα της αίτησης για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού στο Προξενικό Τμήμα:
    • Δημιουργήστε έναν λογαριασμό χρήστη
    • Εισάγετε τον αριθμό επιβεβαίωσης της DS-160 για κάθε αιτούντα που καταθέτει αίτηση για βίζα
    • Ολοκληρώστε την διαδικασία επιστροφής εγγράφων με ταχυμεταφορέα (κούριερ)
    • Πληρώστε το(τα) παράβολο(α) (MRV) για την αίτηση για Μη-Μεταναστευτική Βίζα
    • Προγραμματίστε ένα ραντεβού στο Προξενικό Τμήμα
  4. Προσέλθετε στο ραντεβού στο Προξενικό Τμήμα.
  5. Μετά από τη συνέντευξή σας, ακολουθήστε συγκεκριμένες οδηγίες που δίδονται από το προξενικό τμήμα ή δείτε αυτό τον ιστότοπο για την κατάσταση της βίζας και τις πληροφορίες παράδοσης.

Σημείωση: Οι αιτούντες μίας ορισμένης ηλικιακής ομάδας ή εκείνοι που ανανεώνουν προηγούμενη βίζα από τις ΗΠΑ μπορεί να είναι κατάλληλοι να κάνουν αίτηση για βίζα χωρίς να παραστούν σε μία συνέντευξη στο Προξενείο. Η καταλληλότητα για την αποποίηση συνέντευξης θα προσδιοριστεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προγραμματισμού ενός ραντεβού του αιτούντος μέσα από αυτό τον ιστότοπο. Ο προσδιορισμός αυτός θα γίνει με βάση τις απαντήσεις που παρέχονται στα κριτήρια καταλληλότητας.


Αν ανακαλύψετε λάθος στη βίζα σας

Τα στοιχεία που είναι τυπωμένα σε μια εκδοθείσα βίζα για τις ΗΠΑ πρέπει να ταιριάζουν με τα στοιχεία στο διαβατήριο του αιτούντος. Εάν εντοπίσετε κάποιο λάθος (ορθογραφικό, λάθος στην ημερομηνία γέννησης, λάθος στην ημερομηνία λήξης, κλπ) στη βίζα σας για τις ΗΠΑ, ο αιτών ή ο διορισμένος πληρεξούσιός του μπορούν να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο: athensconsul@state.gov


Απόρριψη βίζας

Εάν η βίζα ενός αιτούντα απορρίφθηκε, ο προξενικός αξιωματούχος θα δώσει στον αιτούντα μία επιστολή όπου θα εξηγεί το λόγο που η αίτηση για βίζα απορρίφθηκε.

Εάν στην επιστολή απόρριψης υπάρχει η σήμανση 214(b), γενικά θα εξηγεί ότι ο αιτών δεν πληροί τις προϋποθέσεις για βίζα επί του παρόντος σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ περί μετανάστευσης. Εάν ο αιτών επιλέξει να καταθέσει εκ νέου αίτηση, ο αιτών πρέπει να καταθέσει μια νέα αίτηση, να πληρώσει εκ νέου παράβολο βίζας, να προγραμματίσει νέα συνέντευξη και να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πώς άλλαξαν οι συνθήκες από τότε που κατέθεσε την αρχική αίτηση για βίζα.

Αν στην επιστολή απόρριψης υπάρχει η σήμανση 221(g), γενικά θα περιλαμβάνει πρόσθετες ενέργειες που πρέπει ο αιτών να κάνει για να συνεχίσει με την αίτηση της βίζας του. Η επιστολή θα περιλαμβάνει επίσης οδηγίες για το πώς να ολοκληρωθούν τα πρόσθετα απαιτούμενα βήματα. Ο αιτών δεν χρειάζεται να πληρώσει ξανά το παράβολο της αίτησης βίζας.

Ορισμένες φορές οι αιτήσεις απαιτούν πρόσθετη διοικητική επεξεργασία, που μπορεί να καθυστερήσει την απόφαση για την έκδοση μιας βίζας. Στην περίπτωση που απαιτείται διοικητική επεξεργασία, η επιστολή θα έχει επίσης τη σήμανση 221(g) και θα παρέχει πρόσθετες οδηγίες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις απορρίψεις βίζας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Τμήματος Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών δικτυακός τόπος.