Gerekli Belgeler

Konsolosluk Bölümünde yapılacak vize ğörüçmesine hazırlık olarak, başvuru sahibinin seyahat amacına uygun belgeleri sağlaması gerekir. Aşağıda tüm vize kategorileri için tavsiye edilen belgelerin bir listesi verilmiştir. ABD yasaları çerçevesinde başvurduğunuz vize kategorisini almak için gerekli şartlara uyduğunuzu kanıtlamanız gerekecektir. Size vize verileceğinin bir garantisi yoktur. Vizeyi alıncaya kadar kesin seyahat planı yapmayınız veya bilet satın almayınız.

Not: İlave belgeler gerekli olabilir. Başvuru yapacağınız yerdeki Elçilik veya Konsolosluğun web sitesinde vize başvurusunun nasıl yapılacağına ilişkin talimatları gözden geçiriniz. Vizeye uygunluğu belirlemek için ilave belgeler istenebilir.

  1. Konsolosluk Bölümünde şahsen görüşmeyi gerektiren vize başvurularında başvuru sahiplerinin gerekli tüm belgeleri görüşmeye yanlarında getirmeleri gerekmektedir.
  2. Konsolosluk Bölümünde şahsen görüşme gerektirmeyen vize başvurularında başvuru sahiplerinin, Konsolosluk Bölümünün incelemesi için gerekli tüm belgeleri, başvuru paketine eklemeleri gerekmektedir.

Genel Başvuru Belgeleri – Tüm Vize Türleri İçin

Tüm vize türlerinde aşağıdaki belgeler gereklidir:

  1. ABD seyahatine uygun geçerli pasaport. Pasaportun, ABD’deki kalış süresinin sonundan itibaren en az altı ay süreyle geçerli olması gerekir (ülkeye özgü anlaşmalarla muaf olmadığı sürece).
  2. En son verilen ABD vizesinin işlenmiş olduğu pasaport (mevcut ise).
  3. DS-160 Göçmen Olmayan Vize Başvuru Formunun onay sayfası.
  4. Bu web sitesinden alınarak yazdırılan Onay ve Talimatlar sayfası.
  5. Son 6 ay içinde çekilmiş bir adet 5 x 5 cm (2 x 2 inç) renkli vesikalık fotoğraf. Dışişleri Bakanlığı fotoğraf kurallarıyla ilgili ilave ayrıntıları şu adresten inceleyebilirsiniz: https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/photos.html.
  6. Amerika Birleşik Devletleri'ne başka bir amaçla girmedikçe eşlik eden aile üyeleri duruma göre bir evlilik cüzdanı (eş için) ve/veya nüfus cüzdanı (21 yaş altındaki evli olmayan çocuklar için) sunmalıdır.

Bir randevuya bizzat kendiniz giriyorsanız, orijinal belgeleri yanınızda getirmeniz gerekmektedir. Belgelerinizi kurye yoluyla gönderme hakkınız varsa, halen geçerli olan pasaportunuzu ve en son verilen ABD Vizesinin verildiği önceki pasaportunuzu (varsa), DS-160 onay sayfasını ve diğer destekleyici belgelerin birer kopyasını göndermeniz gerekmektedir. Aşağıda her vize türü için gereken destekleyici belgelerin bir listesini bulabilirsiniz.


Gerekli İlave Belgeler – Vize Türüne Bağlı Olarak

(B) ZİYARETÇİ: İŞ, TURİZM, TIBBİ TEDAVİ

  • Eğer tıbbi tedavi için seyahat ediyorsanız, aşağıdaki belgeleri sağlamanız gerekecektir:
    • Hastalığın niteliğini ve ABD'de tedavinin neden gerektiğini anlatan, yerel bir doktor tarafınca sağlanmış tıbbi teşhis raporu.
    • ABD'de bir hekim veya tıp kurumundan verilmiş ve teşhis konan hastalığı tedavi etme isteğini belirten, tedavinin öngörülen süresini ve maliyetini (hekimlik ücretleri, hastane ücretleri ve tüm tıbbi masraflar dahil olmak üzere) ayrıntılarıyla sunan bir belge.
    • Hastanın ABD'deki ulaşım, yaşam ve tıbbi masraflarının karşılanacağına dair kanıt. Bu kanıt, banka hesap dökümü veya benzer gelir/tasarruf beyanı ya da vergi beyannamesinin tasdikli sureti (hastaya ya da tedavi masraflarını karşılayan kişiye veya kuruma ait) şeklinde olabilir.
  • ABD'de sınırlı durumlarda geçici olarak kişisel veya evde çalışan işçi sıfatıyla çalışmak için B-1 ziyaretçi vizesine başvurabilirsiniz. Siz ve işvereninizin, istihdam ilişkisinin ABD'nin maaş ve çalışma koşullarına uygun olduğunu kanıtlamanız gerekecektir. Nasıl başvuru yapılacağı ile ilgili daha detaylı bilgi için, bölgenizdeki ABD Büyükelçiliğinin internet sitesini ve https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/tourism-visit/visitor.html adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yüz yüze konsolosluk görüşmesine katılırken, vizeye uygun olup olmadığınızı belirlemek için ek belgeler istenebilir. Yüz yüze konsolosluk görüşmesine katılmanız GEREKMİYORSA, sadece talimat sayfasında özellikle belirtilen gerekli belgeleri sunun.

Yüz yüze görüşme için istenebilecek ek bölge örnekleri aşağıdakilerle ilgili kanıtları içerebilir:

  • Seyahatinizin amacı
  • Seyahatin ardından Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrılma niyetiniz ve/veya
  • Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayabilmeniz.
  • Seyahatinizin amacını ve ülkenize dönme niyetinizi göstermeye yeterli olacak iş ve/veya aile bağları kanıtı.
  • Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayamıyorsanız, başka bir kişinin seyahatinizin masraflarının tamamını veya bir kısmını karşılayacağının kanıtını gösterebilirsiniz.

(C) ABD’DEN TRANSİT GEÇİŞ

  • Başka bir ülkeye giderken ABD’den transit geçileceğine ve ABD’den ayrılacağına dair kanıt.
  • ABD’de iken tüm masrafları karşılamaya yeterli maddi imkana sahip olduğuna dair kanıt.
  • Başvuru sahibinin, ABD’deki kalış sonrasında dönmeyi planladığı ülkede ikamet ettiğini gösterir kanıt. (Bu genellikle ABD dışında bir ülkeyle olan ve başvuru sahibinin kalışı sonrasında dönmesi için yeterli olan aile, meslek, gayrimenkul, istihdam veya benzer bağların ve taahhütlerin/yükümlülüklerin kanıtıyla belirlenir.)

(D) MÜRETTEBAT VİZESİ

  • İşveren şirketten alınan ve çalışma süresini ve mümkünse ABD’ye giriş yerlerini belirten mektup/sözleşme.

(E) TÜCCAR VİZESİ VEYA YATIRIMCI VİZESİ

E vizelerin işlenmesi için İstanbul'daki ABD Başkonsolosluğu web sitesindeki talimatlara bakınız. Daha fazla bilgi ve talimatların tamamı için buraya tıklayın: E Vize Bilgileri.

(E3) AVUSTRALYA ÖZEL ÇALIŞMA VİZESİ

  • "E3 - Avustralya – işleme konacak" şeklinde açıkça şerh düşülmüş olan ETA 9035 FORMU. Not: Bu form, ABD’li bir işverenin Çalışma Bakanlığından (DOL) aldığı onaylı bir İşgücü Durum Başvurusu (LCA) bildirimidir.
  • ABD’de bulunan bir işverenin düzenlediği ve başvuru sahibinin uzmanlık gerektiren bir işte görevlendirileceğini gösteren, maaş tanımlamalarının da bulunduğu bir iş teklifi.
  • Uzmanlık isteyen işin gerektirdiği şekilde, yabancı derecenin tasdikli bir nüshası ve bunun gerekli ABD derecesine eşdeğer olduğunu gösterir belge, ya da bir ABD lisans veya yüksek lisans derecesinin onaylı sertifika kopyası.
  • Planlanan istihdamın bulunduğu eyalette söz konusu mesleği icra etmek için gerekli lisansın veya benzer resmi iznin onaylı bir nüshası. Lisansın kabulden hemen sonra zorunlu olmaması halinde başvuru sahibinin, istenen lisansın kabulden sonra makul bir sürede verileceğini gösterir bir kanıt sunması gerekecektir.

(F) AKADEMİK VEYA DİL OKULU ÖĞRENCİSİ

  • Form I-20; Akademi Dışı, Dil Öğrencileri ve Mesleki Eğitim Öğrencileri için Göçmen Olmayan (F-1 veya M-1) Öğrenci Durumuna Uygunluk Sertifikası Başvuru sahibinin, okulu tarafından düzenlenen ve SEVIS tarafından üretilen I-20 Formu ibraz etmesi gerekecektir. I-20 formunu başvuru sahibi ve okul yetkilisi imzalamalıdır.
  • Öğrenci ve Değişim Vize Bilgi Sistemi (SEVIS) I-901 bedel makbuzudur. Bu bedeli kimlerin ödemesi gerektiği ile ilgili bilgiye SEVP'ye ait web sayfası: http://www.fmjfee.com den ulaşabilirsiniz.

Yüz yüze konsolosluk görüşmesine katılırken, vizeye uygun olup olmadığınızı belirlemek için ek belgeler istenebilir. Yüz yüze konsolosluk görüşmesine katılmanız GEREKMİYORSA, sadece talimat sayfasında özellikle belirtilen gerekli belgeleri sunun.

Yüz yüze görüşme için istenebilecek ek bölge örnekleri aşağıdakilerle ilgili kanıtları içerebilir:

  • Seyahatinizin amacı
  • Seyahatin ardından Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrılma niyetiniz ve/veya
  • Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayabilmeniz.
  • Seyahatinizin amacını ve ülkenize dönme niyetinizi göstermeye yeterli olacak iş ve/veya aile bağları kanıtı.
  • Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayamıyorsanız, başka bir kişinin seyahatinizin masraflarının tamamını veya bir kısmını karşılayacağının kanıtını gösterebilirsiniz.

(H) GEÇİCİ ÇALIŞMA VİZESİ

  • Göçmenlik Dışı Çalışma Formu I-129 veya USCIS’den İşlem Bildirim Formu I-797 Dilekçenizde görüldüğü şekilde onaylanmış dilekçe Kabul Numarası (H1B1 vize başvuruları için geçerli değildir).
  • ABD’deki bir işverenden bir iş teklifi ve Çalışma Bakanlığından onaylı bir başvuru (sadece H1B1 vizesi başvuruları için geçerlidir).

(I) BASIN ve GAZETECİ VİZESİ

  • Çalışma kanıtı
  • Geçerliyse, resmi Basın Kartının bir nüshası

(J) DEĞİŞİM PROGRAMI VİZESİ

  • Değişim Programina Katılımına Uygunluk Belgesi, DS-2019 formu – Program sponsoru değişim programına katılacak başvuru sahibinin bilgilerini SEVIS sistemine girdikten sonra program sponsoru tarafından SEVIS sisteminde oluşturulan DS-2019 formu verilir. Eşler ve reşit olmayan çocuklar da dahil olmak üzere tüm değişim programı katılımcılarının, Öğrenci ve Değişim Programı Bilgi Sistemine (SEVIS) kayıt ettirilmesi gerekmektedir. Her bir birey için ayrı bir DS-2019 formu düzenlenir.
  • Eğitim/Stajyer Yerleştirme Planı Formu DS-7002 – J-1 Stajyer kategorilerindeki tüm katılımcılardan DS-2019 formunun yanı sıra DS 7002 formu (Form DS-2019’daki 7. Kutucuğa dayalı) da istenir. Stajyer ve İntern programları hakkında daha fazla bilgi için https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/study.html adresini ziyaret ediniz.
  • Öğrenci ve Değişim Vize Bilgi Sistemi (SEVIS) I-901 bedel makbuzudur. Bu bedeli kimlerin ödemesi gerektiği ile ilgili bilgiye SEVP'ye ait web sayfası: http://www.fmjfee.com den ulaşabilirsiniz.

Yüz yüze konsolosluk görüşmesine katılırken, vizeye uygun olup olmadığınızı belirlemek için ek belgeler istenebilir. Yüz yüze konsolosluk görüşmesine katılmanız GEREKMİYORSA, sadece talimat sayfasında özellikle belirtilen gerekli belgeleri sunun.

Yüz yüze görüşme için istenebilecek ek bölge örnekleri aşağıdakilerle ilgili kanıtları içerebilir:

  • Seyahatinizin amacı
  • Seyahatin ardından Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrılma niyetiniz ve/veya
  • Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayabilmeniz.
  • Seyahatinizin amacını ve ülkenize dönme niyetinizi göstermeye yeterli olacak iş ve/veya aile bağları kanıtı.
  • Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayamıyorsanız, başka bir kişinin seyahatinizin masraflarının tamamını veya bir kısmını karşılayacağının kanıtını gösterebilirsiniz.

(K) ABD VATANDAŞININ NİŞANLISI VEYA EŞİ

(L) ŞİRKET İÇİ TRANSFER

  • USCIS’ten alınan ve Göçmen Olmayan İşçi Dilekçesi, Form I-129, ya da Notice of Action, Form I-797’da belirtilen, onaylanmış dilekçenizin Makbuz Numarası.
  • Toplu bir L dilekçesine (blanket L) dahilseniz, görüşmenizde Form I-129S, Toplu L Dilekçesine dayalı Göçmen Olmayan Belgeyi yanınızda bulundurmanız gerekir.
  • Toplu L başvurusu yapan asıl kişinin görüşme esnasında 500 USD tutarındaki dolandırıcılığın önlenmesi ve tespiti harcını yatırması gerekmektedir.
  • Buna ek olarak, toplu L1 dilekçeli belirli başvuru sahiplerinden ilave harçlar yatırması istenebilir. Daha fazla bilgi için şu adresi ziyaret ediniz: http://www.uscis.gov/portal/site/uscis.

(M) MESLEKİ EĞİTİM/AKADEMİK OLMAYAN ÖĞRENCİ

  • Form I-20 – Okul, öğrenci bilgilerini SEVIS veritabanına girdikten sonra SEVIS’te oluşturulan bir I-20 formu gönderecektir. Öğrenci ve okul yetkilisi I-20 formunu imzalamalıdır. Tüm öğrenciler ve ABD’de öğrenciyle birlikte oturmayı planlıyorsa, eşlerinin ve reşit olmayan çocuklarının, Öğrenci ve Değişim Ziyaretçisi Sistemine (SEVIS) kayıt ettirilmesi gerekmektedir. Her bir birey için ayrı bir I-20 formu düzenlenir.
  • Öğrenci ve Değişim Vize Bilgi Sistemi (SEVIS) I-901 bedel makbuzudur. Bu bedeli kimlerin ödemesi gerektiği ile ilgili bilgiye SEVP'ye ait web sayfası: http://www.fmjfee.com den ulaşabilirsiniz.

Yüz yüze konsolosluk görüşmesine katılırken, vizeye uygun olup olmadığınızı belirlemek için ek belgeler istenebilir. Yüz yüze konsolosluk görüşmesine katılmanız GEREKMİYORSA, sadece talimat sayfasında özellikle belirtilen gerekli belgeleri sunun.

Yüz yüze görüşme için istenebilecek ek bölge örnekleri aşağıdakilerle ilgili kanıtları içerebilir:

  • Seyahatinizin amacı
  • Seyahatin ardından Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrılma niyetiniz ve/veya
  • Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayabilmeniz.
  • Seyahatinizin amacını ve ülkenize dönme niyetinizi göstermeye yeterli olacak iş ve/veya aile bağları kanıtı.
  • Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayamıyorsanız, başka bir kişinin seyahatinizin masraflarının tamamını veya bir kısmını karşılayacağının kanıtını gösterebilirsiniz.

(O) OLAĞANÜSTÜ YETENEĞE SAHİP KİŞİLER

  • USCIS’ten alınan ve Göçmen Olmayan Çalışma Dilekçesi, Form I-129, ya da Notice of Action, Form I-797’da belirtilen, onaylanmış dilekçenizin Makbuz Numarası.

(P) SPORCULAR, SANATÇILAR VE GÖSTERİ GRUPLARI

  • USCIS’ten alınan ve Göçmen Olmayan Çalışma Dilekçesi, Form I-129, ya da Notice of Action, Form I-797’da belirtilen, onaylanmış dilekçenizin Makbuz Numarası.

(Q) KÜLTÜREL DEĞİŞİM PROGRAMI

  • USCIS’ten alınan ve Göçmen Olmayan Çalışma Dilekçesi, Form I-129, ya da Notice of Action, Form I-797’da belirtilen onaylanmış dilekçenizin Makbuz Numarası.

Yüz yüze konsolosluk görüşmesine katılırken, vizeye uygun olup olmadığınızı belirlemek için ek belgeler istenebilir. Yüz yüze konsolosluk görüşmesine katılmanız GEREKMİYORSA, sadece talimat sayfasında özellikle belirtilen gerekli belgeleri sunun.

Yüz yüze görüşme için istenebilecek ek bölge örnekleri aşağıdakilerle ilgili kanıtları içerebilir:

  • Seyahatinizin amacı
  • Seyahatin ardından Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrılma niyetiniz ve/veya
  • Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayabilmeniz.
  • Seyahatinizin amacını ve ülkenize dönme niyetinizi göstermeye yeterli olacak iş ve/veya aile bağları kanıtı.
  • Seyahatinizin tüm masraflarını karşılayamıyorsanız, başka bir kişinin seyahatinizin masraflarının tamamını veya bir kısmını karşılayacağının kanıtını gösterebilirsiniz.

(R) DİN GÖREVLİSİ

(T) İNSAN KAÇAKÇILIĞI MAĞDURU

  • Form I-914, Ek A’nın onaylandığını gösteren ve USCIS’ten alınan Notice of Action, Form I-797

(TD/TN) NAFTA VİZESİ

  • İş teklifi belgesi

(U) SUÇ FAALİYETİ MAĞDURU

  • U göçmen olmayan dilekçesinin onaylandığını gösteren ve USCIS’ten alınan Notice of Action, Form I-797