Hoe aan te vragen / Visumoverzicht

Overzicht

In het algemeen geldt dat iemand uit een land buiten de Verenigde Staten die tot de Verenigde Staten wil worden toegelaten eerst een Amerikaans visum moet krijgen, dat in het paspoort van de reiziger wordt aangebracht. Bepaalde internationale reizigers kunnen ervoor in aanmerking komen om zonder visum tot de Verenigde Staten te worden toegelaten indien zij voldoen aan de vereisten van het Amerikaanse Visa Waiver Program (VWP). Met de VWP kunnen reizigers met een geldig elektronisch paspoort de Verenigde Staten voor maximaal 90 dagen betreden zonder visum voor zaken of plezier. Ga voor meer informatie over alle VWP-kwalificaties naar https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/tourism-visit/visa-waiver-program.html. Personen die naar de Verenigde Staten reizen om andere redenen dan voor zakelijke doeleinden of voor hun plezier hebben een visum nodig.


Moet ik een visum hebben om naar de Verenigde Staten te reizen?

Reizigers die in aanmerking komen voor het Amerikaanse Visa Waiver-programma moeten goedkeuring krijgen om tot de Verenigde Staten te worden toegelaten via het Electronic System for Travel Authorization (ESTA) op https://esta.cbp.dhs.gov/esta. Reizigers van wie de ESTA-aanvraag is afgewezen en die desondanks naar de Verenigde Staten willen reizen, moeten via deze website een aanvraag voor een niet-immigratievisum invullen.

Sommige reizigers die inwoner zijn van een land dat partner is van het Visumontheffingsprogramma mogen mogelijk toch niet onder dit programma naar de Verenigde Staten reizen. Als u na maart 2011 naar de Democratische Volksrepubliek Korea, Iran, Irak, Libië, Soedan, Syrië, Somalië Of Jemen bent gereisd, komt u niet in aanmerking voor het Visumontheffingsprogramma. Ook als u een dubbele nationaliteit van de Democratische Volksrepubliek Korea, Iran, Irak, Soedan of Syrië heeft, komt u niet in aanmerking voor het Visumontheffingsprogramma. Deze reizigers moeten ruim voor de gewenste reisdatum een niet-immigrantenvisum aanvragen om onnodige vertragingen te voorkomen.

Reizigers die binnen afzienbare tijd moeten reizen, kunnen een versnelde visumafspraak aanvragen. Als u een versnelde visumaanvraag wilt aanvragen, plant u eerst een normale visumafspraak op de dichtstbijzijnde beschikbare datum. Vervolgens meldt u zich aan bij uw account, klikt u op 'Doorgaan', selecteert u 'Versneld aanvragen' en volgt u de instructies. De reiziger moet bij het verzoek de datum en het doel van de reis opnemen, evenals een kopie van een bericht van de Amerikaanse Customs and Border Protection dat hij/zij heeft ontvangen met betrekking tot zijn/haar ESTA-status en, indien van toepassing, waarom de ESTA-aanvraag is afgewezen.

Meer informatie over de beperkingen om te reizen onder het Visa Waiver Programma, met inbegrip van de eis van een elektronisch paspoort, is te vinden op https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/tourism-visit/visa-waiver-program.html.


Stappen voor het aanvragen van een Amerikaans visum

Indien u een visum moet aanvragen om naar de Verenigde Staten te kunnen reizen, dient u de volgende stappen te volgen:

  1. Bepaal welk type visum u nodig hebt om naar de Verenigde Staten te reizen. Informatie over visumtypen is te vinden op https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/all-visa-categories.html.
  2. Vul het online visumaanvraagformulier DS-160 in. Het formulier DS-160 is een online formulier van de Amerikaanse overheid en kan uitsluitend worden ingevuld via https://ceac.state.gov/CEAC. Iedere aanvrager moet dit formulier invullen alvorens de diensten op deze website te kunnen gebruiken.
  3. Ga terug naar deze website en volg de onderstaande stappen om een afspraak met de consulaire vertegenwoordiging te maken:
    • Maak een gebruikersaccount aan.
    • Voer het DS-160-bevestigingsnummer in voor iedere visumaanvrager.
    • Voer het proces uit voor retournering van documenten per koerier.
    • Betaal de aanvraagkosten van het niet-immigratievisum (MRV).
    • Maak een afspraak met de consulaire vertegenwoordiging.
  4. Ga naar de afspraak op de consulaire vertegenwoordiging.
  5. Volg na uw interview de specifieke instructies van de consulaire afdeling of kijk op de website voor informatie over de status en de aflevering van het visum.

Opmerking: Kandidaten van een bepaalde leeftijdsgroep of degenen die een vorig Amerikaans visum vernieuwen, kunnen in aanmerking komen om een ​​visum aan te vragen zonder een consulair gesprek bij te wonen. De geschiktheid om vrijgesteld te zijn voor het interview wordt bepaald als de aanvrager het proces van het plannen van een afspraak via deze site doorloopt. De beslissing zal worden genomen op basis van de antwoorden op de kwalificatiecriteria.


Een fout in uw visum ontdekken

De op een afgegeven Amerikaans visum afgedrukte gegevens moeten overeenkomen met de gegevens in het paspoort van de aanvrager. Indien u een fout (verkeerde spelling, verkeerde geboortedatum, verkeerde vervaldatum enz.) ontdekt in uw Amerikaanse visum, moet de aanvrager of een aangewezen gevolmachtigde kan een e-mailbericht verzenden aan AmsterdamVisa@state.gov.


Visum geweigerd

Indien een aanvrager een visum is geweigerd, krijgt deze van de functionaris van de consulaire vertegenwoordiging een brief waarin wordt toegelicht waarom het visum is geweigerd.

In een weigeringsbrief met de vermelding ‘214(b)’ wordt doorgaans uitgelegd dat de aanvrager op dit moment onder de Amerikaanse immigratiewet niet voor een visum in aanmerking komt. Indien de aanvrager opnieuw een aanvraag wil indienen, moet die een nieuwe aanvraag indienen, opnieuw de visumkosten betalen, een afspraak voor een nieuw gesprek maken en uitleggen in welk opzicht de omstandigheden sinds de eerste visumaanvraag zijn gewijzigd.

In een weigeringsbrief met de vermelding ‘221(g)’ worden doorgaans extra stappen vermeld die de aanvrager moet volgen om de visumaanvraag voort te zetten. De brief bevat tevens instructies voor de wijze waarop de vereiste extra stappen moeten worden gevolgd. De aanvrager hoeft niet opnieuw voor de visumaanvraag te betalen.

Soms is voor een aanvraag extra administratieve verwerking vereist, waardoor de toekenning van een visum vertraging kan oplopen. Indien dergelijke administratieve verwerking noodzakelijk is, bevat de brief tevens de vermelding ‘221(g)’ en aanvullende instructies.

Gebruik de volgende link voor nadere instructies indien u specifieke informatie nodig heeft met betrekking tot de afwijzing van de visumaanvraag: https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/visa-denials.html.