Често поставувани прашања

Општи прашања

 1. Која е целта на оваа веб-страница?
 2. Дали е точно дека друга компанија,веб-страницата или поединец може да закаже интервју за виза за САД побргу од оваа служба?
 3. Дали е точно дека друга компанија, веб-страница или поединец може да гарантира издавање на виза за САД?
 4. Како да дознаам дали сум квалификуван за Програмата за безвизно патување?
 5. Дали може да ми помогнете со ДС-160? Не знам што да напишам во едно поле. Не можам правилно да ја поставам сликата. Не можам да добијам потврда на електронската пошта. Не можам да ја отпечатам страницата за потврда.
 6. За што се употребува мојата е-маил адреса на оваа веб страна?
 7. Што ќе се случи со мојот онлајн образец DS-160 ако изберам Конзуларно одделение на САД каде што ќе ги поднесам документите за виза, но на крај, состанокот за интервју ќе се закаже во друго конзуларно одделение на САД?
 8. Дали има потреба да се обезбедат идентификатори на социјалните медиуми при аплицирање за виза во САД?

Прашања поврзани со визата

 1. Што е виза?
 2. Какви типови на визи може да се добијат?
 3. Сакам да поднесам барање за двојна виза C1/D и B1/B2 . Што треба да сторам?
 4. Кој одлучува дали ќе добијам виза?
 5. Колку време е потребно за да се обработи мојата апликација за виза?
 6. Што е „административна обработка“?
 7. Колку време сум овластен да престојувам во САД?
 8. Дали можам да аплицирам за два различни типа на виза во исто време?
 9. Дали можам да влезам во САД откако ќе ја добијам визата?
 10. Го сменив името. Дали визата за САД со старото име ми е и понатаму важечка?
 11. Дали треба да го закажам патувањето пред интервјуто?

Прашања поврзани со обновување и продолжување на визи

 1. Како да ја продолжам мојата виза?
 2. Имам неиселеничка виза што наскоро ќе истече. Дали треба повторно да поминам низ целиот процес за добивање виза?

Прашања поврзани со пасошот

 1. Зошто ми е потребна празна страница во мојот пасош?
 2. Имам двојно државјанство. Кој пасош треба да го користам за да патувам во Соединетите Американски Држави.
 3. Мојот пасош со важечка виза е украден. Што треба да сторам?
 4. Колку долго треба да важи мојот пасош за да аплицирам за виза за САД?
 5. Морав да го променам мојот пасош пред закажаниот датум за состанок. Што треба да правам?
 6. Мојот пасош е истечен но мојата виза за САД уште е важечка. Што треба да сторам?

Прашања поврзани со административната такса МРВ

 1. Мојата апликација е одбиена. Дали може да ми биде вратена административната такса за виза?
 2. Се случи системска грешка кога ја плаќав мојата административна (MRV) такса преку Интернет. Дали помина мојата уплата? Како да го добијам мојот приемен број за административната (MRV) такса?
 3. Дали можам да ја продадам или да ја дадам мојата административна такса за виза (MRV) на некој друг?
 4. Платив погрешен износ за административната (MRV) такса, што треба да сторам?
 5. Го платив износот за административната (MRV) такса по истекувањето на рокот, што треба да сторам?
 6. Ја преплатив административната (MRV) такса, што треба да сторам?
 7. Каде да ги најдам условите за користење за уплатата на административната (MRV) такса за апликација за виза?

Прашања поврзани со интервјуто за виза

 1. Ми треба поран термин за интервју, но нема слободни термини, што треба да сторам?
 2. Како да откажам или презакажам термин за интервју?
 3. Што треба да направам доколку го пропуштив интервјуто?
 4. Каде треба апликантот да ги поднесе жалбите?
 5. Како да додадам или изменам членови за веќе закажан термин за интервју за група?
 6. Кој може да ме придружува на моето интервју за виза?
 7. Дали сите баратели на виза треба да се појават лично на интервјуто во Конзулатот?
 8. Дали можам да ги променам моите информации после закажувањето состанок ако сум направил(а) грешка?

Прашања поврзани со испораката на документите

 1. Како да ги следам документите што ги испратив до конзуларното одделение?
 2. Како да го добијам пасошот/визата откако е обработена мојата апликација?
 3. Може ли да ја сменам локацијата за подигање на документите? Може ли да ја сменам услугата во испорака до дома?
 4. Поминати се повеќе од 2 недели од моето интервју во конзуларното одделение, кога може да очекувам да ги добијам моите документи?
 5. Дали може да го забрзам враќањето на моите документи со курирската служба?
 6. Дали можам да ги испратам моите документи за апликација за виза во Конзуларниот Оддел по пошта?
 7. Примив упатства од Конзуларното одделение да поднесам дополнителни документи во врска со мојата апликација за виза. Како треба да го направам тоа?
 8. Како можам да го следам статусот на доставување документи?

Општи прашања

 1. Која е целта на оваа веб-страница?
 2. Стејт Департментот има склучено договор со компанијата CSRA да ги обезбеди сите или дел од следниве услуги за неиселеничка виза за Северна Македонија и Косово:

  1. Информативна служба за виза (веб-страница, IVR и контакт центар)
  2. Наплата на административната такса за виза
  3. Закажување на интервју/преглед на апликациите за виза
  4. Курирски услуги за испорака на визните документи во и надвор од земјата

  CSRA е единствениот субјект што е овластен да ги дава овие услуги во оваа земја во име на Стејт Департментот на САД. Ако користите друга компанија за овие услуги, таа компанија сепак ќе мора да ги користи услугите на оваа веб-страница.

 3. Дали е точно дека друга компанија,веб-страницата или поединец може да закаже интервју за виза за САД побргу од оваа служба?
 4. Не. Сите компании и поединци мора да ја користат оваа услуга за да добијат виза. Ниту еден поединец или компанија не добива предност пред другите. Сите тврдења на трети страни дека можат да гарантираат побрз пристап до услугите за виза на Стејт Департментот на САД се лажни.

  Што ако платам повеќе?
  Ниту едно лице или компанија не добива предност пред другите. Сите такви тврдења се лажни.

 5. Дали е точно дека друга компанија, веб-страница или поединец може да гарантира издавање на виза за САД?
 6. Не. Сите такви тврдења се лажни.

 7. Како да дознаам дали сум квалификуван за Програмата за безвизно патување?
 8. За да утврдите дали ги исполнувате условите за програмата за ослободување од виза, посетете ја https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/tourism-visit/visa-waiver-program.html. Исто така, можете да ја посетите и веб-локацијата Електронски систем за одобрување на патување (ЕСТА) на https://esta.cbp.dhs.gov/esta.

  Некои патници кои се државјани на земја-партнер во програмата за ослободување од виза, можеби сепак нема да можат да патуваат во Соединетите Држави во рамките на оваа програма. Доколку по март 2011 година сте патувале во Демократската народна Република Кореја, Иран, Ирак, Либија, Судан, Сирија, Сомалија или Јемен, немате право да патувате во рамките на програмата за откажување од визата. Слично така, ако сте двоен државјанин на Демократската народна Република Кореја, Иран, Ирак, Судан или Сирија, исто така немате право да патувате во рамките на Програмата за откажување од визи. Овие патници треба да аплицираат за неемигрантска виза многу порано пред планираниот датум на патување за да избегнат непотребно доцнење.

  Патниците што треба да патуваат итно, можат да побараат закажување итен состанок за виза. За да побарате забрзан состанок за виза, најпрво треба да закажете редовен состанок за виза на најблискиот можен датум. Потоа, најавете се на вашата сметка, кликнете „Продолжи“, изберете „Побарај забрзана средба“ и следете ги упатствата. Во барањето, патникот треба да ги вклучи датумот и целта на патувањето, како и копија од каква било порака што ја добил од американското Биро за царина и заштита на граници во врска со неговиот статус во ESTA (Електронски систем за одобрување патување), и ако е можно, зошто апликацијата во ЕSTA била одбиена.

  Повеќе информации за ограничувањата во рамките на Програмата за ослободување од виза, како и за барањето за електронски пасош, може да најдете на https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/tourism-visit/visa-waiver-program.html.

 9. Дали може да ми помогнете со ДС-160? Не знам што да напишам во едно поле. Не можам правилно да ја поставам сликата. Не можам да добијам потврда на електронската пошта. Не можам да ја отпечатам страницата за потврда.
 10. Оваa служба е само за давање информации за виза и закажување термини за интервју. Совети, помош и информации за образецот ДС-160 можете да најдете на веб-страницата на Стејт Департментот на САД. Често поставувани прашања за образецот за аплицирање ДС-160 може да најдете на https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/forms/ds-160-online-nonimmigrant-visa-application/ds-160-faqs.html.

 11. За што се употребува мојата е-маил адреса на оваа веб страна?
 12. Вашата е-маил адреса ќе биде вашето корисничко име за пристап до вашата сметка. Сите известувања кои ќе бидат пратени по е-маил од оваа веб страна ќе бидат пратени на е-маил адресата која сте ја запишале. Доколку не добиете е-маил пораки од usvisa-info.com, Ве молиме проверете ги фолдерите "Spam" или "Junk".

 13. Што ќе се случи со мојот онлајн образец DS-160 ако изберам Конзуларно одделение на САД каде што ќе ги поднесам документите за виза, но на крај, состанокот за интервју ќе се закаже во друго конзуларно одделение на САД?
 14. За информации за оваа специфична ситуација, посетете Често поставувани прашања за DS-160 на https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/forms/ds-160-online-nonimmigrant-visa-application/ds-160-faqs.html.

 15. Дали има потреба да се обезбедат идентификатори на социјалните медиуми при аплицирање за виза во САД?
 16. На 31 мај 2019 година, Стејт департментот ги ажурираше формуларите за имигрантски и неимигрантски визи за барање дополнителни информации, вклучувајќи ги и идентификаторите на социјалните медиуми, од повеќето апликанти на САД за виза ширум светот. За повеќе информации, ве молиме погледнете ги одговорите на Одделот за Често поставувани прашања.

Прашања поврзани со визата

 1. Што е виза?
 2. Државјаните и легалните постојани жители на САД немаат потреба од виза за да влезат на територија на САД. Секој граѓанин на странска земја кој сака да влезе на територија на САД мора прво да добие американска виза. Одредени лица може да влезат на територија на САД без виза доколку ги исполнуваат барањата на Програмата за ослободување на обврската за добивање на американска виза. За дополнителни информации, Ве молиме, посетете ја веб-страницата на Стејт Департментот на http://www.travel.state.gov.

 3. Какви типови на визи може да се добијат?
 4. Постојат повеќе различни типови неиселенички визи за привремено патување во Соединетите Американски Држави. Типот виза што ви е потребна зависи од целта на вашето патување. Информации за сите типови на визи ќе најдете на https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/all-visa-categories.html.

 5. Сакам да поднесам барање за двојна виза C1/D и B1/B2 . Што треба да сторам?
 6. Треба да пополните едно DS-160 барање и да платите една такса за виза за да закажете интервју за вашата C1/D виза.

  За време на интервјуто треба да го информирате конзуларниот службеник дека сакате да поднесете барање за двојна C1/D и B1/B2 виза.

  Забелешка: Во случај на барање за двојна виза се поднесува барање за C1/D виза, не е прифатлива ниту една друга комбинација на неимигрантски визи.

 7. Кој одлучува дали ќе добијам виза?
 8. Според законот на САД, Стејт Департментот е одговорен за издавање на визи и повеќето визи се издаваат во една од амбасадите и конзулатите на Стејт Департментот во странство. Конзуларен службеник на САД ќе ја прегледа вашата апликација кога ќе дојде времето за интервју и ќе одлучи дали сте квалификувани за виза.

  Визата не дозволува влез во САД. Визата едноставно укажува дека вашата апликација била прегледана од страна на конзуларен службеник во амбасада или конзулат на САД и дека службеникот одредил дека сте квалификувани да патувате до местото на влегување за посебна цел.

  Ниту CSRA ни некој од нашиот персонал нема улога ниту влијание врз исходот на вашата апликација за виза.

 9. Колку време е потребно за да се обработи мојата апликација за виза?
 10. Времето што му е потребно на конзуларното одделение да ја обработи вашата апликација за виза може да зависи од:

  • комплетноста на вашата апликација за виза
  • степенот на верификација што е потребен за вашата апликација за виза може да влијае врз времето што е потребно за да се обработи вашата апликација
  • конзуларното одделение може да одлучи дека треба да доставите уште информации пред да биде донесена одлука за вашата апликација

  Ако сакате да видите проценка за времето на чекање за да добиете термин за интервју за виза, посетете ја интернет алатката на Стејт Департментот на САД на https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/wait-times.html. Оваа интернет алатка ќе ви каже колку време ќе биде потребно за да се обработи вашата виза во конзуларното одделение, откако конзуларниот службеник одлучил да ви издаде виза. Внимавајте, времето на обработка не го вклучува и времето потребно за административна обработка.

 11. Што е „административна обработка“?
 12. За некои апликации за виза е неопходно подолго време за административна обработка, што одзема дополнително време по интервјуто на барателот со конзуларен службеник. Барателите се известуваат за ова во текот на интервјуто со конзуларниот службеник. После интервјуто, статусот на вашата апликација за виза можете да го следите на https://ceac.state.gov/CEAC или, ако е применливо, следете ги кои било локални упатства што ви биле дадени на интервјуто. За повеќе информации во врска со административната обработка или за специфични случаи, посетете ја https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/administrative-processing-information.html или веб-локацијата на конзуларното одделение.

 13. Колку време сум овластен да престојувам во САД?
 14. Апликантите треба да знаат дека визата не гарантира влез во САД. Според законот, визата го назначува периодот за кој носителот може да аплицира на местото на влегување за да влезе во САД.

  На местото на влегување, граничен службеник од Министерството за национална безбедност (DHS) ќе одлучи дали да ви дозволи да влезете и колку долго ќе можете да останете за некоја посебна посета како дел од приемниот процес. Само граничниот службеник на САД има овластување да ви дозволи да влезете во САД. За повеќе информации, ве молиме видете „Прием во САД и траењето на вашиот престој" https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/visa-expiration-date.html.

 15. Дали можам да аплицирам за два различни типа на виза во исто време?
 16. Оваа служба му овозможува на апликантот да плати и закаже за еден состанок за виза во одредено време. Конзуларниот Оддел може да му овозможи на апликантот да плати и да има интервју за друг тип на виза во текот на закажаниот состанок за првиот тип на виза.

  Процедура за аплицирање за два различни типа на виза во исто време:

  1. Преку оваа интернет страна или преку телефонската услуга платете ја административната такса за виза и закажете состанок за еден тип на виза за која сакате да аплицирате.
  2. Присуствувајте на закажаниот состанок за виза.
   • Донесете ја целосната документација за типот на виза за која сте го закажале состанокот.
   • Дополнително, донесете ја целосната документација и средства за уплата за вториот (незакажаниот ) тип на виза.
   • Означете ги двата типа визи на вашиот образец DS-160 на https://ceac.state.gov/genniv.
  3. На закажаниот состанок, следете ги инструкциите на Конзуларниот Службеник околу начинот за аплицирање за вториот тип на виза, вклучително и за уплатата на административната такса за вториот тип на виза.
 17. Дали можам да влезам во САД откако ќе ја добијам визата?
 18. Визата не гарантира влез во САД, но му овозможува на странскиот граѓанин да патува до влезна точка во САД и да побара влез во Соединетите Американски Држави. Имиграциските службеници на Царината и Службата за заштита на границата при Министерството за домашна безбедност на САД имаат овластување да дозволат или да одбијат влез во САД. На оваа веб-страница (https://www.cbp.gov/travel/international-visitors) на Царината и Службата за заштита на границата на САД ќе најдете повеќе информации за влез во Соединетите Американски Држави.

  Од 29 ноември 2016 г., кинеските граѓани со 10-годишна виза B1, B2 или B1/B2 во пасош на Народна Република Кина мора да ги ажурираат своите биографски и други податоци содржани во барањето за виза преку Електронскиот систем за ажурирање на визниот статус (Electronic Visa Update System, EVUS) пред да патуваат во САД. Податоците мора да се ажурираат во системот на две години, или при добивање на нов пасош или виза B1, B2, или B1/B2, кое и да се случи попрво.

  За да се запишете во EVUS посетете ја веб-локацијата https://www.evus.gov. Во моментов не се наплаќа такса за запишување во EVUS. Додека не се воведе такса, патниците ќе можат бесплатно да се запишуваат во EVUS. Службата за царина и заштита на границите (CBP) при Министерството за внатрешна безбедност на САД ќе ги информира имателите на виза за сите новости преку веб-локацијата https://www.cbp.gov/evus.

  自2016年11月29日起,所有持中华人民共和国护照和10年期B1、B2或B1/B2签证的中国公民赴美前,必须通过签证更新电子系统(EVUS)更新与签证申请有关的个人信息和其它信息。此更新须每两年进行一次,或者在获得新护照或新的B1、B2或B1/B2签证时进行更新,以先到期者为准。

  EVUS登记网站为 https://www.evus.gov。目前EVUS登记不收费。在实施收费规定之前,旅客可免费进行登记。美国国土安全部海关和边境保护局(CBP)将通过网站 https://www.cbp.gov/evus 向签证持有人公布最新信息。

 19. Го сменив името. Дали визата за САД со старото име ми е и понатаму важечка?
 20. Ако името сте го смениле легало поради брак, развод, или по наредба на суд, ќе мора да извадите нов пасош. Департментот на САД ви препорачува, штом ќе добиете нов пасош, да поднесете барање за нова виза за САД за да ви биде полесно да патувате во и од Соединетите Американски Држави.

 21. Дали треба да го закажам патувањето пред интервјуто?
 22. Строго се препорачува барателите да не го резервираат патувањето сè додека не ги добијат пасошот и визата.

Прашања поврзани со обновување и продолжување на визи

 1. Како да ја продолжам мојата виза?
 2. Ако сакате да го продолжите вашиот престој во Соединетите Држави, мора да поднесете барање кај американската служба за државјанство и имиграција (USCIS) пред да истече вашиот одобрен престој. Ако останете во Соединетите Држави подолго отколку што ви било одобрено, можно е да добиете забрана за повторен влез и/или може да бидете отстранети (депортирани) од Соединетите Држави. Проверете го периодот на престој што службениците на Бирото за царина и заштита на граници го назначиле во вашиот пасош за да утврдите кога истекува рокот на одобрениот престој. За да дознаете повеќе како да ја продолжите вашата виза, посетете ја веб-локацијата на USCIS на https://www.uscis.gov/visit-united-states/extend-your-stay.

 3. Имам неиселеничка виза што наскоро ќе истече. Дали треба повторно да поминам низ целиот процес за добивање виза?
 4. Да, секогаш кога ќе аплицирате за виза, треба повторно да ја поминете целата постапка за апликација за виза, дури и ако вашата виза е сè уште важечка. Сепак, оние кои обновуваат претходна американска виза или кои исполнуваат одредени критериуми во врска со возраста, може да се квалификуваат за ослободување од интервјуто за виза. Квалификуваноста се одредува врз основа на одговорите што ќе ги дадете во текот на постапката за закажување состанок. Како и да е конзуларните службеници го задржуваат правото да побараат интервју за кој било барател на виза.

Прашања поврзани со пасошот

 1. Зошто ми е потребна празна страница во мојот пасош?
 2. Неиселеничките визи за САД се печатат на цела страница во пасошот. Ве молиме да внимавате во пасошот да имате 1-2 празни страни за визи/печати за да може да биде отпечатена визата и печатите за влез.

 3. Имам двојно државјанство. Кој пасош треба да го користам за да патувам во Соединетите Американски Држави.
 4. Ако имате двојно државјанство и не сте државјанин на САД, мора да изберете со кое државјанство претпочитате да влезете во Соединетите Американски Држави. Мора да влезете и да ги напуштите Соединетите Американски Држави со еден пасош.

 5. Мојот пасош со важечка виза е украден. Што треба да сторам?
 6. Ако вашиот пасош заедно со хартиениот примерок од образецот И-94 се изгубени или украдени, мора веднаш да ги замените. Треба да преземете неколку чекори. За да дознаете повеќе за изгубени и украдени пасоши, визи и обрасците И-94 посетете ги страниците https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/lost-stolen-visas.html.

 7. Колку долго треба да важи мојот пасош за да аплицирам за виза за САД?
 8. Пасошот треба да биде важечки најмалку 6 месеци по периодот за кој барателот има намера да остане во Соединетите Држави, освен во случај на исклучоци коишто произлегуваат од специфични државни договори. За исклучоци, проверете на https://www.cbp.gov/document/bulletins/six-month-club-update. Исто така, за повеќе информации можете да ја посетите и https://travel.state.gov/content/visas/en.html.

 9. Морав да го променам мојот пасош пред закажаниот датум за состанок. Што треба да правам?
 10. Апликантот може да присуствува на закажаното интервју и да го покаже новиот пасош. Ако апликантот не е во можност да добие нов пасош пред закажаното интервју, ќе мора да го откаже или да го презакаже терминот за интервју. Апликантот не може да аплицира за виза без важечки пасош. Ако пасошот е украден, ве молиме доставете примерок од полицискиот извештај.

 11. Мојот пасош е истечен но мојата виза за САД уште е важечка. Што треба да сторам?
 12. Освен ако не се откаже или отповика, визата важи сè до датумот на истекување. Ако вашата виза е сè уште важечка, можете да патувате во Соединетите Држави со вашите два пасоши, сè додека вашата виза е важечка, неоштетена и ако е соодветен тип виза потребна за вашата примарна цел на патувањето. Двата пасоши (важечкиот и истечениот пасош со визата) треба да бидат од истата држава и од ист тип. Забележете: важечката виза не е гаранција за влез во Соединетите Држави. Службеникот на Службата за царина за заштита на граници е тој ја носи крајната одлука за влез откако ќе ја разгледа документацијата.

Прашања поврзани со административната такса МРВ

 1. Мојата апликација е одбиена. Дали може да ми биде вратена административната такса за виза?
 2. Не. Таксата што ја плативте е административна такса. Секој што аплицира за виза за САД секаде во светот мора да ја плати оваа административна такса, со која се покрива трошокот за обработка на вашата апликација.

 3. Се случи системска грешка кога ја плаќав мојата административна (MRV) такса преку Интернет. Дали помина мојата уплата? Како да го добијам мојот приемен број за административната (MRV) такса?
 4. Уплатите за административната (MRV) такса не се враќаат. Ако дошло до системска грешка кога сте ја плаќале административната (MRV) такса преку Интернет, не се обидувајте повторно да платите. Најавете се на вашата корисничка сметка и одете на почетната страница „Моја сметка“, кликнете на „Продолжи“ и следете ги упатствата.

 5. Дали можам да ја продадам или да ја дадам мојата административна такса за виза (MRV) на некој друг?
 6. Уплатите на административната (MRV) такса не се враќаат и не можат да се пренесат. Не може да ја продадете или размените административната (MRV) такса со друго лице.

 7. Платив погрешен износ за административната (MRV) такса, што треба да сторам?
 8. Најавете се на вашата сметка. Одете на почетната страница „Моја сметка“, кликнете на „Продолжи“ и следете ги упатствата.

 9. Го платив износот за административната (MRV) такса по истекувањето на рокот, што треба да сторам?
 10. Најавете се на вашата сметка. Одете на почетната страница „Моја сметка“, кликнете на „Продолжи“ и следете ги упатствата.

 11. Ја преплатив административната (MRV) такса, што треба да сторам?
 12. Ако имате прашања или грижи во врска со вашата уплата, ве молиме да ја искористите страницата „Контактирајте со нас“ на оваа веб-страница.

 13. Каде да ги најдам условите за користење за уплатата на административната (MRV) такса за апликација за виза?
 14. Сите информации во однос на административната (MRV) такса за апликација за виза може да се најдат тука.

Прашања поврзани со интервјуто за виза

 1. Ми треба поран термин за интервју, но нема слободни термини, што треба да сторам?
 2. Можете да побарате забрзан состанок. За да побарате забрзан состанок, најпрво треба да закажете редовен состанок на најблискиот достапен датум. Потоа, најавете се на вашата сметка, кликнете на „Продолжи“, изберете „Побарај забрзан состанок“ и следете ги упатствата. Забрзани состаноци ќе се дозволат само со одлука на конзуларното одделение. Околностите што може да се земат предвид за забрзан состанок вклучуваат:

  1. неочекувана смрт на близок член на семејството, тешка болест или несреќен настан опасен по живот што се случил во Соединетите Држави.
  2. Итно лекување на барателот или негово малолетно дете.
  3. барател за виза за студентска размена или размена на посетители (М/Ж/Д) чиј образец I-20 или DS-2019 има почетен датум што е пред првиот достапен датум за состанок за виза.
  4. непредвидена потреба за патување во Соединетите Држави за итни деловни цели што се јавила во рок од 10 дена по првиот достапен датум за состанок за виза.
  5. непредвидена посета со големо културно, политичко, новинарско, спортско или економско значење што се случува во рок од 10 дена по првиот достапен состанок за виза.
 3. Како да откажам или презакажам термин за интервју?
 4. Состанокот можете а го откажете или презакажете само ако датумот на состанокот е во иднина. За да го откажете или презакажете состанокот, мора да се најавите во системот, да кликнете „Продолжи“, да ја изберете опцијата „Откажи состанок“ или „Презакажи состанок“, а потоа да ги следите дадените упатства.

 5. Што треба да направам доколку го пропуштив интервјуто?
 6. Ако сте ја пропуштиле средбата за интервју, најавете се на вашата сметка, кликнете на „Продолжи“, изберете ја врската „Ја пропуштив средбата“ и следете ги упатствата. Имајте предвид дека апликантите мора да чекаат 24 часа пред можат да побараат одобрение за презакажување на пропуштена средба.

 7. Каде треба апликантот да ги поднесе жалбите?
 8. Изберете го линкот „Контактирајте со нас“ на дното на веб-страницата и следете ги упатствата.

 9. Како да додадам или изменам членови за веќе закажан термин за интервју за група?
 10. Ако сакате да додадете или да ги измените членовите на групата откако сте закажале термин за интервју, треба да го откажете терминот за вашата група, да ги додадете или измените членовите на групата и потоа да презакажете нов термин за интервју за групата.

  Внимавајте, зависно од слободните места во календарот, не постои гаранција дека ќе може да закажете термин на истиот датум и во истото време како првичниот термин.

 11. Кој може да ме придружува на моето интервју за виза?
 12. Општо земено, во конзуларното одделение смеат да влезат само барателите за виза со закажани состаноци. Родителите или законските старатели можат да ги придружуваат малолетните деца. За посебни упатства во врска со преведувачи или старатели, или за контакт со конзуларното одделение за повеќе информации, посетете ја веб-локацијата на конзуларното одделение.

 13. Дали сите баратели на виза треба да се појават лично на интервјуто во Конзулатот?
 14. Оние кои обновуваат претходно добиена американска виза или кои исполнуваат други критериуми поврзани со возраста, може да се квалификуваат за ослободување од интервју за виза. Квалификуваноста се одредува врз основа на одговорите на прашањата што ќе ги дадете во тек на постапката за закажување состанок.Сепак, конзуларните службеници го задржуваат правото да побараат интервју за кој билобарател навиза.

 15. Дали можам да ги променам моите информации после закажувањето состанок ако сум направил(а) грешка?
 16. Ако веќе сте закажале состанок, мора даго откажете за да ги промените и вашите информации. Ако не сте закажале состанок, мора да се најавите на вашата сметка, да кликнете на менито „Поставки“ што се наоѓа десно од името на барателот и да изберете „Уреди“.

Прашања поврзани со испораката на документите

 1. Како да ги следам документите што ги испратив до конзуларното одделение?
 2. Курирската служба дава број на пратка за испорака. Ве молиме да го побарате овој број од службеникот на курирската служба кога ги поднесувате вашите документи за испорака. Статусот на вашата пратка може да се следи преку веб-страницата на курирската служба.

 3. Како да го добијам пасошот/визата откако е обработена мојата апликација?
 4. Времето потребно за обработка на апликацијата за виза и за печатење на одобрената виза за САД е различно за секој апликант поединечно. По присуствувањето на интервјуто во конзуларното одделение на САД, може да го следите статусот на вашата апликација за виза на https://ceac.state.gov/CEAC.

  Следењето на враќањето на вашите документи ќе започне кога конзуларното одделение на САД ќе ги предаде документите на курирската служба. Ќе добиете е-порака што ве информира кога е доделен бројот за следење на вашите документи.

  Статусот на пратката може да го следите така што ќе се најавите на оваа веб-страница и ќе кликнете на линкот со бројот на курирската пратка кој ќе ве пренасочи на веб-страницата на курирската служба за да ги видите последните информации за следење на пратката.

 5. Може ли да ја сменам локацијата за подигање на документите? Може ли да ја сменам услугата во испорака до дома?
 6. Да, рокот за промена на локацијата каде што вашите документи ќе биадт испорачани е 24 часа пред вашиот состанок. По назначеното време, можноста да се измени локацијата на брза пошта ќе се деактивира од вашата сметка и нема да бидат дозволени понатамошни измени за брза пошта.

 7. Поминати се повеќе од 2 недели од моето интервју во конзуларното одделение, кога може да очекувам да ги добијам моите документи?
 8. Времето што е потребно за обработка на апликацијата за виза зависи од конзуларното одделение. Ве молиме посетете ја страницата https://ceac.state.gov/CEAC за да го проверите статусот на вашата апликација. Ако поминале повеќе од 5 работни дена откако била издадена вашата виза а вие сé уште не сте добиле број за следење кај курирската служба, ве молиме следете ги упaтствата на страницата Контактирајте со нас.

 9. Дали може да го забрзам враќањето на моите документи со курирската служба?
 10. Не. Штом конзуларното одделение ќе го предаде документот(ите) на курирската служба, може да се потребни 1-3 работни дена за пратката да биде испорачана.

 11. Дали можам да ги испратам моите документи за апликација за виза во Конзуларниот Оддел по пошта?
 12. Документите за апликацијата за виза можете да ги поднесете во Конзуларното одделение само ако добиете упатства да го сторите тоа на крајот на постапката за закажување состанок за виза. За информации за тоа кои лица ги исполнуваат условите за поштенска испорака на документите за апликација за виза, погледнете на https://ais.usvisa-info.com/mk-mk/niv/information/courier#courier_send.

 13. Примив упатства од Конзуларното одделение да поднесам дополнителни документи во врска со мојата апликација за виза. Како треба да го направам тоа?
 14. Можете да испратите дополнителни документи во Конзуларното одделение само ако сте добиле писмо или е-пошта со конкретни упатства, вклучувајќи го списокот со документите што треба да ги испратите. За да ги испратите документите во Конзуларното одделение бесплатно, следете ги упатствата што сте ги добиле за да го отпечатите сертификатот за претплатено одобрување брза пошта од оваа веб-локација. Ако имате потешкотии при печатењето на сертификатот за претплатено одобрување брза пошта,, следете ги упатствата за Проблеми со испорака на документина страницата„Контактирајтенè“ на оваавеб-локација. За список со овластени локации за предавање документи, посетете: https://ais.usvisa-info.com/mk-mk/niv/information/courier#courier_send.

 15. Како можам да го следам статусот на доставување документи?
 16. Најавете се на вашата сметка и под Статус,кликнете на број на испорака со брза пошта. Страницата ќе се отвори и ќе го прикаже статусот на испорака. Ако на вашиот статус не се појавува број на испорака со брза пошта, вашиот пасош не бил обработен или можеби сèуште се обработува. Откако ќе присуствувате на интервјуто во Конзуларното одделение на САД, можете да ја следите состојбата на решението за вашата апликација за виза на https://ceac.state.gov/CEAC или, ако е применливо, следете ги кои било локални упатства што ви биле дадени на интервјуто. Ако и понатаму постои загриженост или проблеми со враќањето на вашите документи или ако поминале повеќе од 5 работни дена откако вашата виза била издадена, но сè уште не сте добиле број за испорака со брза пошта, следете ги упатствата за „Проблеми при испорака на документи“ на страницата „Контактирајте нè“ на оваа веб-локација.