Известувања

Rescission of Presidential Proclamation 10014

26 февруари, 2021

President Biden rescinded Presidential Proclamation (PP) 10014, entitled "Proclamation Suspending Entry of Immigrants Who Present Risk to the U.S. Labor Market During the Economic Recovery Following the COVID-19 Outbreak," on February 24, 2021. Immigrant visa applicants who had been affected by this proclamation should review the instructions found at https://travel.state.gov/content/travel/en/News/visas-news/rescission-of-presidential-proclamation-10014.html.

Suspension of Entry of Certain Nonimmigrants Who Present a Risk to the U.S. Labor Market

26 февруари, 2021

PP 10052, which suspends the entry to the United States of certain nonimmigrant visa applicants who present a risk to the U.S. labor market during the economic recovery following the novel coronavirus outbreak, remains in effect. Specifically, the suspension in PP 10052 applies to applicants for H-1B, H-2B, and L-1 visas; J-1 visa applicants participating in the intern, trainee, teacher, camp counselor, au pair, or summer work travel programs; and any spouses or children of covered applicants applying for H-4, L-2, or J-2 visas.

Претседателски прокламации за Новиот коронавирус

4 февруари, 2021

Влегувањето на странски државјани кои биле физички присутни во рамките на следниот список на земји во рок од 14 дена пред нивниот влез или обид за влез во Соединетите држави, е прекинат, според Претседателските прокламации 9984, 9992, 9993, 9996 и 10041, претседателското известување издадено на 25 јануари:

  • Јужна Африка;
  • Бразил
  • Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, со исклучок на прекуморските подрачја надвор од Европа
  • Република Ирска
  • 26 Земји кои ја сочинуваат Шенген Зоната (Австрија, Белгија, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Франција, Германија, Грција, Унгарија, Исланд, Италија, Латвија, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург, Малта, Холандија, Норвешка, Полска, Португалија, Словачка, Словенија, Шпанија, Шведска и Швајцарија)
  • Исламска Република Иран
  • Народна Република Кина, со исклучок на специјалните административни региони Хонг Конг и Макао

Постојат одредени исклучоци од суспензијата за влез, вклучувајќи исклучоци за жители на САД со постојан престој и одредени членови од семејството на државјани на САД и жители со постојан престој, помеѓу другите исклучоци наведени во Прогласите. Доколку престојувате, сте патувале во скоро време или имате намера да транзитирате или патувате во земјите од наведената листа пред вашето планирано патување во САД, ви препорачуваме да го одложите вашето интервју за виза за 14 дена од вашето заминување од предметната земја (и). Дополнително, доколку чувствувате симптоми слични на грип или верувате дека сте биле изложени на новиот коронавирус, се препорачува да го одложите вашиот состанок за најмалку 14 дена.

Ве молиме посетете го следниов линк за дополнителни информации: https://travel.state.gov/content/travel/en/News/visas-news/presidential-proclamation-coronavirus.html

Валидност на платената провизија за продолжување на визата

4 февруари, 2021

Стејт Департментот на Соединетите Држави разбира дека голем број на баратели на виза имаат платено провизија за обработка на барањето за виза и дека сè уште чекаат термин за виза. Работиме напорно за повторно да ги воспоставиме сите рутински операции поврзани со издавањето виза што е можно побрзо и побезбедно. Во меѓувреме, ве уверуваме дека Мисијата на Соединетите Држави ќе ја продолжи валидноста на вашата платена провизија (позната како „MRV провизија“) до 30 септември 2022 година, за сите баратели коишто не биле во можност да закажат термин за виза поради одложувањето на рутинските операции на амбасадата да можат да добијат можност да закажат и/или да присуствуваат на терминот за виза со веќе платената провизија. Продолжете да ја следите оваа страница за повеќе информации за тоа кога ќе се воспостават назад рутинските операции поврзани со издавањето виза.

Откажување на Претседателските прокламации 9645 и 9983

4 февруари, 2021

На 20 јануари 2021 година, претседателот Бајден ја потпиша Претседателската прокламација насловена „Завршување на дискриминаторските забрани за влез во САД“. Ова прокламација става крај на ограничувањата за патување според Претседателските прокламации 9645 и 9983 година кои го забранува влезот во Соединетите држави на одредени државјани, врз основа на типот на виза, од Бурма, Еритреја, Иран, Киргистан, Либија, Нигерија, Северна Кореја, Сомалија, Судан, Сирија, Танзанија, Венецуела и Јемен. Ве молиме посетете го линкот за дополнителни информации: https://travel.state.gov/content/travel/en/News/visas-news/rescission-of-presidential-proclamations-9645-and-9983.html

Центарот за контрола и превенција на болести (CDC) го проширува барањето за негативен тест за COVID-19 за сите патници кои по воздушен пат влегуваат во Соединетите држави

2 февруари, 2021

Стапувајќи на сила од 26 јануари, Центрите за контрола и превенција на болести (CDC) ќе бараат од сите патници кои по воздушен пат влегуваат во Соединетите држави да приложат негативен тест за COVID-19 (тест за откривање на вируси за САРС-CoV-2 одобрен или овластен од релевантниот национален орган), направен во рок од 72 часа по поаѓањето. Авиокомпаниите мора да го потврдат негативниот резултат од тестот за сите патници пред да се качат. Авиокомпаниите мора да одбијат качување на патници доколку не обезбедат документација за негативен тест или закрепнување. Ова барање е одделно од процесот на апликација за виза. Сите Претседателски прокламации за ограничување на патувањето поради COVID-19 остануваат на сила и продолжуваат да важат за предметните потенцијални патници без оглед на резултатите од тестот или статусот на вакцинација. Патниците кои имаат Исклучок поради државен интерес (National Interest Exception), исто така, остануваат предмет на сите применливи барања за тестирање пред поаѓањето. За повеќе информации околу изземање од условот на тестирање, погледнете ги информациите за вашата земја преку линковите до веб-страниците содржани во табелата долу:

Ireland:
https://ie.usembassy.gov/covid-19-information/

Israel:
https://il.usembassy.gov/covid-19-information/

Italy:
https://it.usembassy.gov/covid-19-information/

Jamaica:
https://jm.usembassy.gov/covid-19-information-jamaica/

Kenya:
https://ke.usembassy.gov/covid-19-information/

Kosovo:
https://xk.usembassy.gov/coronavirus/

Mexico:
https://mx.usembassy.gov/u-s-citizen-services/covid-19-information/

Netherlands:
https://nl.usembassy.gov/covid-19-information-3/

North Macedonia:
https://mk.usembassy.gov/covid-19-information/

Paraguay:
https://py.usembassy.gov/covid-19-information-2/

Peru:
https://pe.usembassy.gov/covid-19-information/

Portugal:
https://pt.usembassy.gov/covid-19-information/

Rwanda:
https://rw.usembassy.gov/health-alert-covid-19-information/

Senegal:
https://sn.usembassy.gov/covid-19-information/

Serbia:
https://rs.usembassy.gov/serbia-covid-19-information/

South Africa:
https://za.usembassy.gov/covid-19-information-2/

Spain:
https://es.usembassy.gov/covid-19-information/

Tanzania:
https://tz.usembassy.gov/covid-19-information/

Trinidad and Tobago:
https://tt.usembassy.gov/covid-19-information/

Turkey:
https://tr.usembassy.gov/covid-19-information-2/

Uganda:
https://ug.usembassy.gov/covid-19-information-page/

United Arab Emirates:
https://ae.usembassy.gov/u-s-citizen-services/covid-19-information/

United Kingdom:
https://uk.usembassy.gov/covid-19-coronavirus-information/

Uruguay:
https://uy.usembassy.gov/covid-19-information/

Zambia:
https://zm.usembassy.gov/covid-19-information-2/

Прашања и одговори во врска со „Условот за негативен тест за Covid-19“:

П: Што е со американските родители што треба да патуваат во странство за да завршат процедура на меѓународно посвојување дете?

О: Граѓаните на САД што треба да завршат процедура на меѓународно посвојување дете треба да ги разгледаат насоките на CDC во врска со патување во САД, бидејќи тие се однесуваат и на родителите и на децата.

П: Дали Стејт Департментот ќе започне да бара доказ за вакцинација против COVID-19 или тест за барателите на виза?

О: Не се соопштени промени во врска со условите за виза во овој момент. Информации во врска со задолжителното вакцинирање за имигранти баратели на виза можете да пронајдете на нашата веб-страница: https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/the-immigrant-visa-process/step-10-prepare-for-the-interview/medical-examination-faqs.html.

П: Со оглед дека CDC започна да бара негативни тестови за влез во Соединетите Држави, дали странските граѓани со негативен тест или вакцина ќе можат да добијат виза/влез во Соединетите Држави дури и ако нормално би биле ограничени според некоја од прокламациите на претседателот? Ако странски граѓанин добие Исклучок поради национален интерес (National Interest Exception), дали ќе биде исклучен од условот за негативен тест?

О: Сите претседателски прокламации за ограничување на патувањето поради COVID-19 остануваат на сила и продолжуваат да важат за предметните потенцијални патници без оглед на резултатите од тестот или статусот на вакцинација. Патниците кои имаат Исклучок поради државен интерес (National Interest Exception) исто така остануваат предмет на сите применливи барања за тестирање пред поаѓањето. За повеќе информации во врска со условите за тестирање, обратете се кај Центрите за контрола и превенција на болести.

П: Ако вашиот персонал се вакцинира, дали ќе започнете повторно со целосните услуги за виза на сите локации?

О: Здравјето и безбедноста на нашиот персонал и клиенти е највисок приоритет. Амбасадите и конзулатите на САД работат на продолжување на рутинските услуги за виза зависно од локацијата и во согласност со податоците за јавното здравје и локалните услови. Ќе ги продолжиме сите услуги на глобално ниво само откако ќе стане безбедно и соодветно. Разгледајте ги веб-страниците на секоја од амбасадите и конзулатите на САД за информации во врска со работниот статус и време и за тоа кои услуги тековно се нудат.

Нашите амбасади и конзулати имаат воспоставени заштитни мерки за заштита на персоналот, вклучително примена на физичко дистанцирање во нашите чекални, закажување помалку интервјуа во исто време, често дезинфицирање на површините што најмногу се допираат и следење на локалните здравствени и безбедносни регулативи. Овие потребни заштитни мерки привремено го намалија капацитетот за обработка на барања за визи на голем број наши локации, налагајќи ја потребата ургентните и критични случаи во поглед на мисијата да добијат на предност. За да се заштити здравјето и безбедноста на барателите на виза, овие мерки ќе останат на сила дури и откако сиот наш персонал ќе се вакцинира против COVID-19.

П: Пријавени се случаи на странски граѓани коишто патуваат кон Флорида за да примат вакцина. Дали е тоа дозволено согласно законите?

О: Барањето медицински третман во Соединетите Држави е дозволена намера за патување за поединците кои поседуваат важечка виза на посетител; можете да пронајдете повеќе информации овде: https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/tourism-visit/visitor.html. За прашања во врска со влегувањето во Соединетите Држави согласно Програмата за изземање од виза, обратете се кај Департментот за домашна безбедност.

За прашања во врска со квалификуваноста на поединци да примат вакцина во Соединетите Држави како дел од приоритетна група, обратете се кај локалните здравствени власти.

П: Што ќе се случи со граѓаните на САД или странските граѓани кои ќе приложат фалсификуван или поинаку нелегитимен негативен тест за COVID за да можат да влезат во Соединетите Држави?

О: Согласно наредбата на CDC, патниците мора да приложат документиран резултат од тест кај авиокомпанијата, кој може да се верификува, со цел да можат да патуваат. Поединците коишто ќе се открие дека приложиле фалсификуван или поинаку нелегитимен тест може да не добијат дозвола да влезат во авионот и/или во Соединетите Држави. Обратете се кај CDC, Департментот за домашна безбедност и Департментот за транспорт за повеќе информации за имплементацијата.

П: Дали патниците ќе можат да побараат изземање (исклучок) од CDC во амбасадите и конзулатите во однос на условот за тестирање поради итни или хуманитарни причини?

О: Изземањето од условот за тестирање може да се добие од CDC во крајно ограничена основа зависно од случајот кога е потребно итно патување, како во случај на медицинска евакуација, со цел да се заштити нечие здравје или безбедност и ако тестирањето не може да се заврши пред патувањето. Поединците кои веруваат дека ги исполнуваат критериумите ќе пронајдат информации за тоа како да побараат итно изземање на веб-страницата на најблиската амбасада или конзулат на САД. Нема изземање преку овој процес за поединци кои имале позитивен тест на COVID-19.

П: Јас се вакцинирав, но дали треба да приложам негативен тест за COVID за да патувам во Соединетите Држави? Зошто?

О: Сите патници постари од две години се предмет на наредбата, дури и оние што примиле вакцина против COVID-19. За прашања во врска со условите за тестирање, обратете се кај CDC, каде што ќе пронајдете информации за Условот за доказ за негативен тест за COVID-19 или заздравување од COVID-19 за сите авионски патници што пристигнуваат во Соединетите Држави и за најчесто поставуваните прашања во врска со вакцинацијата против COVID-19.

Итни информации за барателите на виза во врска со коронавирусот

16 септември, 2020

Поради глобалната пандемија на COVID-19, владата на САД воведе рестрикции и услови со коишто се опфаќа патувањето кон САД. Прегледајте ги информациите долу пред да закажете или присуствувате на термин за добивање виза.

Претседателски прокламации за Новиот коронавирус

Валидност на платената провизија за продолжување на визата

Центарот за контрола и превенција на болести (CDC) го проширува барањето за негативен тест за COVID-19 за сите патници кои по воздушен пат влегуваат во Соединетите држави

Откажување на Претседателските прокламации 9645 и 9983


U.S. Visa and Travel Updates

For the latest information from the U.S. Department of State regarding visa issues and travel to the United States, please visit: https://travel.state.gov/content/travel/en/News/visas-news.html.

VISAS: National Interest Exemptions for Certain Professional Athletes and their Essential Staff and Dependents

2 јуни, 2020

On May 22, Department of Homeland Security (DHS) Acting Secretary Wolf signed an order exempting certain foreign professional athletes who compete in professional sporting events organized by certain leagues from Presidential Proclamations 9984, 9992, 9993, and 9996. This exemption only applies to certain professional athletes, essential staff, team and league leadership, spouses, and dependents. Individuals who believe they may qualify under this exemption should ask their athletic league representative to contact DHS for guidance on whether they are exempted.

  • If you have a valid visa and have questions about this order, please contact your athletic league representative to clear proposed travel with DHS.
  • If your athletic league or group has been exempted by DHS and you require a visa to travel, follow the instructions on the website of your nearest Embassy or Consulate to complete your application and request a visa appointment.
  • Embassies and consulates have canceled all routine immigrant and nonimmigrant visa appointments as of March 20, 2020, but will continue to provide emergency and mission-critical visa services as resources and local conditions allow.  Travel by individuals excepted by DHS under this order may qualify as mission-critical. Please see these notices which contain detailed information about the current status of visa services worldwide and visa restrictions related to the COVID-19 global pandemic:  https://travel.state.gov/content/travel/en/traveladvisories/ea/covid-19-visa-services-and-restrictions.html.

Covid-19 -Визни услуги и ограничувања

21 мај, 2020

Како одговор на значителните глобални предизвици поврзани со пандемијата COVID-19, Стејт Департментот привремено ги сопре рутинските визни услуги во сите Амбасади и Конзулати на САД. Амбасадите и Конзулатите на САД ги откажаа сите рутински иселенички и неиселенички визи од 20 март 2020, но ќе продолжат со издавање на визи за итни случаи и визи од големо значење за мисијата, доколку тоа го овозможуваат ресурсите и локалните услови. Ќе ги обновиме рутинските визни услуги што е можно побрзо, но во моментот не сме во можност да дадеме конкретен датум. Ве молиме да ги прочитате овие известувања кои содржат детални информации за моменталниот статус на визни услуги низ светот како и визните ограничувања поврзани со пандемијата COVID-19: https://travel.state.gov/content/travel/en/traveladvisories/ea/covid-19-visa-services-and-restrictions.html.

Важно соопштение за жителите на Косово

6 септември, 2019

Почнувајќи од 1ви Октомври 2019, сите жители на Косово имаат право да аплицираат за виза во Амбасадата на САД во Приштина.

Кликнете овде за да закажете термин за Неиселеничка виза во Амбасадата на САД во Приштина.

Extension of Validity for Venezuelan Passports

12 јуни, 2019

As of June 7, 2019 the Department of State recognizes that previously issued Venezuelan passports and “prorrogas” have been extended by decree of interim Venezuelan President Guaido for an additional five years past their printed date of expiration. Passports rendered valid by this decree will be accepted for visa and other consular services.