Добредојдовте, Апликанти за иселеничка виза во САД

Се наоѓате на официјалната веб-страница за иселенички (трајни) визи на Амбасадата на САД во Северна Македонија.

Итни информации за апликантите за виза во врска со новиот коронавирус

Се сопира влез на странски државјани кои биле физички присутни во земјите од следната листа во рок од 14 дена пред влезот или обидот за влез во Соединетите Држави, според Претседателските Прогласи 9984, 9992, 9993, 9996 и дополнителниот Проглас, објавен на 24 Мај 2020:

  • Бразил;
  • Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, со исклучок на прекуморските подрачја надвор од Европа;
  • Република Ирска;
  • 26 Земји кои ја сочинуваат Шенген Зоната (Австрија, Белгија, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Франција, Германија, Грција, Унгарија, Исланд, Италија, Латвија, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург, Малта, Холандија, Норвешка, Полска, Португалија, Словачка, Словенија, Шпанија, Шведска и Швајцарија);
  • Исламска Република Иран;
  • Народна Република Кина, со исклучок на специјалните административни региони Хонг Конг и Макао.

Постојат одредени исклучоци од суспензијата за влез, вклучувајќи исклучоци за жители на САД со постојан престој и одредени членови од семејството на државјани на САД и жители со постојан престој, помеѓу другите исклучоци наведени во Прогласите. Доколку престојувате, сте патувале во скоро време или имате намера да транзитирате или патувате во земјите од наведената листа пред вашето планирано патување во САД, ви препорачуваме да го одложите вашето интервју за виза за 14 дена од вашето заминување од предметната земја (и). Дополнително, доколку чувствувате симптоми слични на грип или верувате дека сте биле изложени на новиот коронавирус, се препорачува да го одложите вашиот состанок за најмалку 14 дена. Не се плаќа дополнителна такса за промена на терминот и таксите за апликација за виза се валидни во рок од една година во земјата каде што се платени.

За да го одложите вашиот состанок, логирајте се на вашата корисничка сметка, одберете ја опцијата "Продолжи" и следете ги системските инструкции под "Презакажи состанок". Доколку ви е потребна дополнителна помош, ве молиме погледнете во одделот "Помош", на дното од страната.

Повеќе

Регистрирајте го датумот и времето на вашиот термин за интервју за иселеничка виза во конзулатот или барајте услуги за поддршка на жители повратници.

Прегледајте го и раководете со вашето постојно барање за термин за иселеничка виза или за жител повратник во конзулатот.

Дознајте повеќе за процесот на аплицирање за иселеничка виза.